A hímzéseimhez megfelelő világítás kellett

Mivel Kalocsa mellett élek, a családomban nagyon sok nő elsajátította a hímzés mesterségét. A nagymamám is ezzel kereste a kenyerét, és szükségét érezte annak, hogy engem is megtanítson erre. Kisebb koromban nem értettem a lényegét, de ma már értem. Nagyon fontos, hogy a mi generációnk is vigye tovább ezt a tudást, mert nem szabad veszni hagyni. Hiszen a kalocsai hímzés és minta világszerte ismert hungarikum, így kötelességemnek érzem én magam is, hogy továbbörökítsem nagymamám szellemi hagyatékát.

A férjemmel közös otthonunkban szoktam dolgozni, ahol ki van alakítva számomra egy kis szoba varrás, hímzés céljából. Itt szoktam a megrendelőimet fogadni, és van egy kis iroda részem is, ahol az adminisztratív feladatokat tudom ellátni. Ami nagyon fontos, az az, hogy jó fényviszonyok legyenek a szobában, hiszen a hímzés nagyon aprólékos és precíz munkát követel. Ezt nagy ablakokkal és sok lámpával igyekszünk megoldani a férjemmel, de ez így sajnos nem az igazi. Rengeteg áramot használunk így el, főleg borongós napokon, ami egyrészt nagyon sokba kerül, másrészt pedig nem kíméli a környezetünket sem. Ez nekem mindig is fájó pont volt, mert a férjemmel igyekszünk minél környezetbarátabb életmódot folytatni, például megtermeljük magunknak a legtöbb dolgot, amire szükségünk van. A szeméttermelésünk minimális, de az áramfogyasztást egyszerűen sehogy sem tudtuk lecsökkenteni.

Éppen ezért a férjemmel leültünk egy vasárnap délután, hogy megbeszéljük, hogyan tovább, mert ez így nem maradhatott egyikünk szerint sem. Tudtuk, hogy alternatív megoldás után kell néznünk. Ekkor eszembe jutott, hogy nemrég olvastam egy cikket, ami napelemes rendszerekről szólt. Azt írták benne, hogy a beszerelés után a háztulajdonosok szinte csak ezekkel az eszközökkel oldották meg az energiaellátásukat. Már a működéstől kezdve megindult a költségek csökkenése, ami idővel folyamatosan a nulla fele konvergált. Nagyon tetszett a férjemnek is ez a lehetőség, így úgy döntöttünk, hogy jobban utánanézünk annak, hogyan lehet napelemes rendszert szereltetni a házunkra.

Azt találtuk, hogy szerencsére ezt nem tisztán önerőből kell megoldani. Akinek szüksége van rá, annak van lehetősége napelem támogatás felvételére. Ez egy hitelfajta, mégpedig olyan, hogy a felvett összeg nem kamatozik, hanem pont ugyanakkora összeget kell visszafizetnünk, mint amekkorát felvettünk. Ez nagyon megnyugtatónak hangzott, mert korábban volt néhány bonyolult esetünk, ami hitelfelvételből, ebből kifolyólag pedig a törlesztőrészletekből fakadt. De itt nem kellett emiatt aggódnunk, hiszen nincs plusz összeg, ez egy 0% THM-es hitel.

Azonban azt is olvastuk, hogy ahhoz, hogy felvehessük ezt a támogatást, egy sor feltételnek is meg kell felelni. Ez vonatkozik mind a ház körüli és házzal kapcsolatos dologra, de vonatkozik a tulajdonosra is. Többek között szükség van arra, hogy a ház jó tájolású legyen. Hiszen gondoljunk csak bele, lehet akármilyen jó minőségű is egy napelemes rendszer, ha a napsugarak nem érik megfelelő szögben, akkor a rengeteg befektetett munka hiábavaló volt. Szükség van még emellett egy olyan erős tetőre, amely megfelelő szerkezetű ahhoz, hogy elbírjon egy ilyen nehéz súlyú napelemes rendszert. Az sem elhanyagolandó, hogy olyan környezetben legyenek a napelemek, hogy ne legyen olyan tényező, amelyek megakadályozza, hogy rájuk süssön a nap. Lehet ez például egy kerti fa vagy bokor vagy bármilyen más használati elem. Megfelelő dőlésszögre is szükség van, hogy a napsugarak pont jól érjék a készülékeket, hiszen ez is egy nagyon fontos szempont annak érdekében, hogy az energiatermelés fennakadás nélkül tudjon megtörténni. Ha a tető nem jó arra, hogy a napelemeket fel lehessen rá szerelni, akkor lehetőség van rá, hogy a földre tegyék ezeket az eszközöket. Viszont ennek több buktatója is lehet, így a szakemberek ezt nem igazán ajánlják, és csak a legvégső megoldásként szokták alkalmazni.

Azt is el kellett dönteni, hogy milyen típusú legyen a napelemes rendszerünk. Két fajtáról olvastunk a férjemmel: ez pedig a hálózatra visszatápláló és a szigetüzemű volt. Mindkettő esetben megvitattuk az érveket és az ellenérveket. Az első lehetőség a leginkább elterjedt, napelemes rendszerek esetében legtöbbször ezt a fajtát szokták beszerelni. Azt írták, hogy gazdaságos energiaellátásra ez a legalkalmasabb, ám ez nem garantálja azt, hogy mindenkinek ez lesz a legjobb megoldás. A másik eset pedig a szigetüzemű napelemes rendszer. Ez annyiban másabb, hogy teljes függetlenséget biztosít az energiaszolgáltatóktól, így ebben az esetben tényleg nem kell aggódnunk számlafizetés miatt energiafelhasználás esetében. A megtermelt áram nem táplálódik vissza a hálózatra, hanem akkumulátorokra töltődik. Éjszaka vagy ha olyan az időjárás, hogy nem süt a nap, akkor az akkumulátorokon tárolt energiát használja fel az a háztartás, amely szigetüzemű rendszerrel rendelkezik. Az egyik legnagyobb hátránya az, hogy sokkal jobban ki van szolgáltatva az időjárás viszontagságainak, mint a másik rendszer, ezért mi a férjemmel inkább a hálózatra visszatápláló mellett tettük le a voksunkat.

Úgy döntöttünk, hogy belevágunk az egész procedúrába, és megigényeljük a támogatást. Mint értesültünk róla a napelem támogatás legmagasabb összege 10 000 000 Ft lehet, a legalacsonyabb pedig 500 000 Ft. A futamidő is esetenként eltérhet, de nem lehet több, mint 20 év. Szerencsére a pályázatunk pozitív elbírálást kapott, innentől zöld utunk volt az energiaellátásunk korszerűsítésére.

Gyorsabban lezajlott az egész, mint azt korábban gondoltam volna. 10 év a futamidőnk, de már a működések megkezdésétől fogva érezni kezdtük, hogy a villanyszámláink láthatóan kezdenek csökkenni. Mindezt nem úgy értük el, mint korábban, hogy kevesebb lámpát égettünk, hanem a napelemek segítségével. Régebben ilyenkor nehezebb volt a munkavégzés, hiszen ha nincsenek megfelelő fényviszonyok, akkor igencsak nehézkes a precíz hímzés mesterségét gyakorolni. Nagymamámnak is mindig az volt a legfontosabb mottója, hogy ha jó fények vannak és szakértelem, akkor a végeredmény már nem lehet rossz. Amióta vannak a napelemek, megrendelőket szívesen fogadok már estefelé is, korábban ez nem így volt. Nem szerettem, ha pluszban kint is fel kell kapcsolni minden lámpát, hogy rendesen lássanak az ügyfeleim, hisz arra gondoltam, hogy ez mennyi plusz költséggel fog járni. Szerencsére ez ma már a múlté.

Nagyon hálásak vagyunk a férjem, hogy a támogatás által nekünk is lehetőségünk nyílt rá, hogy korszerűbb energiafelhasználási módot tudjunk alkalmazni az otthonunkban. Ezzel összességében komoly összegeket sikerült megspórolnunk, még ha messze is a folyamat vége a törlesztőrészletek miatt. Édesanyám mikor nemrég átjött hozzánk, hogy megnézze, milyen lett a végeredmény, teljesen el volt ámulva. Azt mondta, hogy nem gondolta volna, hogy ezek az eszközök nem csak hasznosak, de esztétikusan is mutatnak a tetőn. Végül annyira lelkesedett a dolog iránt, hogy elárulta, megpróbálja majd meggyőzni édesapámat is, hogy ők is vágjanak bele ebbe a projektbe, hiszen sokkal több előnye van, mint hátránya, és a költségeken is tudnak sokat spórolni hosszútávon.