Egy bentlakásos felépülési program modern módszerekkel, italfüggőknek

A hímzés, szövetdíszítés abszolúte hagyományosnak számít Magyarországon, ahogy sajnos az alkoholizmus is. Mondják, hogy a kétmillió italfüggő országa vagyunk, de lehet, hogy ezzel még egy kicsit alá is becsülik a tényleges számot. Valószínűleg mindannyiunknak van a családi vagy baráti körünkben legalább egy ember, akinek problémái vannak az ivással, még ha kezdődő szinten is. De egyszer minden elkezdődik, és sajnos ez is egy olyan hullámvasút, ahol rövidek az élvezetes szakaszok, és nagyon könnyű vele a mélybe zuhanni. Aki pedig a gödör aljára került, annak nagyon nehéz a kikapaszkodás, szakszerű segítség nélkül pedig aztán pláne. Hála az égnek ma már van olyan bentlakásos felépülési program, ami nem emészt fel 6 hónapot a beteg életéből, és aki megengedheti magának, annak mindenképpen érdemes lenne, hiszen már-már varázslatos változásokat képesek elérni egy-egy függőnél. Ahogyan tették ezt egy régi, kedves ismerősöm esetén is.

Furcsa lehet, hogy ma még mindig vannak hímzőkörök, de amíg hagyománytisztelő asszonyok élnek, addig ez is létezni fog. A feleségem is egy ilyenbe jár, heti egyszer remekül elfoglalja magát vele, egyébként itt találkozhat ő is sok ismerősével, klubtaggal. Mint kiderült, az egyik barátnőjének a férje az én régi kedves ismerősöm, akit már említettem. Csakhogy jó hírt nem kaptam felőle, ugyanis egyre mélyebbre süppedt az alkoholizmusban, és ez már a családja stabilitását is fenyegette. Ha adósságba itta volna magukat, akkor már esély sem lett volna arra, hogy segítsünk neki. De még időben kapcsoltunk ahhoz, hogy ha némi összefogással is, de eljuttassuk a Felépülők magánklinikájára, ahol minden korábbinál gyorsabb és hatékonyabb a Bentlakásos felépülési program, mindössze egyetlen hónapot vesz igénybe.

Az interneten találtam ezt az oldalt, a felepulok.hu-t, és amit ott olvastam, az többnek bizonyult, mint szimpatikusnak. Végre egy olyan hely, ahol az alkoholfüggőket nem alantas állatokként kezelik, megvetéssel, megaláztatással, hanem tiszteletben tartják az alapvető emberi méltóságukat és segítő kezet igyekeznek nyújtani ahelyett, hogy “csak” leszoktatni igyekeznének. A régi iskola szerinti kezelés egy fél évet is igénybe vehet, és amellett, hogy borzalmas, még gyógyszeres kezeléssel is jár. De kinek kell az egyik függőség helyett egy másik? Szóval a lényeg, hogy a feleségemen keresztül megismertettem velük ezt az intézményt, és szerencsére a régi cimbora komoly hajlandóságot mutatott a változásra. Ha valami, akkor ez az első és legfontosabb lépés, hogy elszántság legyen. A többi persze szakmai kérdés, de őszintén bízom abban, hogy a végén újra egészséges lehet.