Hímzés – régi munka új hobbi

A hímzés a régi idők szellemét idézi elénk. Régen ez egy munka volt a nők számára, a szegények esetenként ezzel keresték a kenyerüket, a gazdagok saját kézzel hímzett darabokat adományoztak templomoknak. Mára hobbivá szelídült a műfaj, de ezzel mit sem veszített értékéből. Nekem szabadidős tevékenységet jelent a hímzés, de újabban már megrendelésre is készítek munkákat.  Életem fő műve volt, amikor a saját menyecskeruhámhoz készítettem egy dúsan hímzett köténykét. Nem is igazán a méret, vagy a mennyiség volt az, amiért ezt tekintem a legfontosabb munkámnak. Az egyik ok természetesen a munka és az elkészült darab eszmei értéke, a másik ok viszont sokkal prózaibb. Nagyon sokáig nem tudtam dönteni a színek és a motívumok rengetegében, több munkát is elkezdtem, mire letettem a voksomat a végső minta mellett. Ekkor azonban már igencsak késésben voltam, de végül elkészültem vele. Rendkívül érdekes volt látni a régi és az új tökéletes harmóniáját, amikor a piros kisruhámra felkötöttem a fehér színű, díszes és színes matyó hímzéssel ellátott köténykémet. Csak azt nem tudtam eldönteni, milyen ékszer illene ehhez. Sokáig kutakodtam a megfelelő fülbevaló után, ami nem túl feltűnő, de mégis elegáns és színben is illik az öltözékhez.

Minden célt nélkülözve olvasgattam a neten, amikor egy érdekes cikket találtam a swarovski kristályokról. Ezek az apró ékszerek egy- egy csillag ragyogásával bírnak, a cikk pedig a készítésükről szólt. Megtudtam, hogy a swarovski kristályok ólomkristályból készülnek. Ez az anyag azért alkalmas a célra, mert remek fénytörési képessége van, illetve jól munkálható. A swarovski vállalat két módszert alkalmaz a kristályai csiszolásához. Az első esetben a klasszikus kúp alakot készítik el, addig farigcsálják a követ, míg gyémánt alakja nem lesz. A vállalat védjegyének számít, hogy 14 oldalú kristályokat gyártanak, hiszen minél több oldal, annál több fénytörés és annál nagyobb ragyogás. Ezeket a kúp alakú köveket olyan foglalatba illesztik, amelyet előzőleg egy ezüstöt tartalmazó oldattal kezeltek, ami így gyakorlatilag tükörként működik, növelve a csillogást. A másik esetben nem ékszerekhez, hanem ruhákhoz és egyéb tárgyakhoz készítik a kristályokat. Ekkor laposra csiszolják a kövecskéket, amit vasalással vagy ragasztással illesztenek a helyére. A cikk leírta továbbá, hogy a cég alapítója, Daniel Swarovski ifjúként tanulmányozta szülőhelyén, a mai Csehország területén dolgozó üveg- és kristályüveg készítő mesterek munkáját. Nagy hatást gyakoroltak rá Siemens és Edison kutatásai is. Ezen inspirációk hatására megalkotta forradalmian új kristályvágó gépét, melynek nyomán hozta létre a Swarovski & Co.-t. Az oldalon azt is elolvastam, hogy a swarovski kristályok eredetileg drágakövek helyettesítésére szolgáltak, mert kiváló fénytörő képességük a drágakövekéhez hasonló ragyogást biztosított számukra. Az alapanyag miatt a swarovski kristályok ára azonban sokkal kedvezőbb, ezért széles körben népszerűvé váltak. Ma már a swarovski gyár ékszer nagyhatalom, nők (és férfiak) milliói rajonganak érte és hordják büszkén az ékszereket, vagy ruhákat, kiegészítőket, hiszen már több iparágban is jelen van a vállalat.

Itt ért a felismerés, hogy talán egy szép swarovski fülbevaló lenne a keresett ékszer a menyecske ruhámhoz. Az esküvő költségvetése azonban akkoriban nem állt túl jól, ezért a keresés így nézett ki: swarovski fülbevaló árak. És láss csodát: számos szebbnél- szebb, lélegzetelállító apró és nagyobb csoda közül választhattam. Nemcsak megtaláltam a megfelelő kiegészítőt, de azonnal vagy tíz alkalmas fülbevalóval találkoztam. Nehéz is lett a döntés. Végül egy apró, piros színű gömb fülbevalóra esett a választás. Később tudtam csak meg, hogy az általam választott ékszer, az egyik alapdarab a swarovski kollekciókban, hiszen ún. “swarovski- piros” színben tündököl. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen jól megfér egymás mellett a régi kinézetű és az új. Mégis sikerült az, ami lehetetlennek tűnt: a kötényt is kihímeztem, fülbevalót is találtam.

A legmókásabb pedig az egészben, hogy nászajándékba is egy swarovski ékszerkollekciót kaptam, amelyet tökéletesen össze lehet párosítani a menyecske- fülbevalómmal.