Sok mindent meg szeretnék majd tanítani a gyerekeimnek: művészeteket, környezetvédelmet

Szerencsére azt vettem észre, hogy a különböző kézműves hobbik időről időre újra divatba jönnek a fiatalok, tinik körében is. A hímzés most megint nagyon trendi, sok videót látok róluk a közösségi oldalakon. Örülök ennek, mert így könnyebb megőrizni a hagyományokat, a kézzel készített tárgyak értékét a futószalagon gyártott termékek korában is. Ha lesz gyerekem, biztos, hogy be fogom avatni a kézimunka és az alkotás, barkácsolás rejtelmeibe, mert nagyon ki tud kapcsolni, egy kreatív, szórakoztató feltöltődést biztosít. Sok dolog van, amit már tervezgetek, hogy mit fogok megtanítani a leendő gyerekeimnek. A művészet, az olvasás szeretete, a konfliktusok helyes kezelése is ezek közé tartozik például, de már sok dolgot összegyűjtöttem. Egy másik fontos dolog, amire már korán rá fogom nevelni a gyerekeimet, hogy éljenek mindig környezettudatosan. Figyeljenek oda a környezetükre, a természet értékeire, spóroljanak az energiával. Sokat fogom őket a természetbe kirándulni vinni, hogy lássák, mennyi szépséget rejt a Földünk.

Ha már a környezetvédelem témájánál tartok, sokat gondolkozom rajta, hogy egyszer már be kéne szerezni egy napelem-rendszert a tetőre. Igen, ez nem kis dolog és nem is alacsony költségvetésű. Ezért igényel nagyon sok megfontolást, anyagi tőkét és pontos terveket. A párom is érdekelt a dologban, ő is tudja, hogy sokkal környezetkímélőbb megoldás, mint gázzal fűteni, valamint hosszú távon a pénztárcánkon is megérezzük a jótékony hatásait. Már több helyen is olvastunk róla, elkezdtünk honlapokon is utánanézegetni, hogy mégis hogy működnek a napelemek, mik az előnyei, mikor és kinek éri meg beszerezni őket, és hogy mi a felszerelés menete. Nem kis munkába kerül egy napelem-rendszert telepíteni, úgyhogy alaposan meg kell fontolni és tervezni mindent, mielőtt belecsapnánk. A szándék és az elhatározás már megvan, egyedül a pénz hiányzik hozzá. El is kezdtünk rá gyűjtögetni, csak hát még elég sok idő, mire összegyűlik hozzá a megfelelő összeg.

napelem támogatás

Egyik nap megint a napelemekről olvasgattam, amikor egyszer csak elém került egy oldal, ami egy napelem támogatás lehetőségét kínálta fel. A napelempalyazatok.hu felfedezésével egyszerre elénk tárult ez a lehetőség, hogy állami napelem támogatás keretein belül szerezhessük be a rendszert. Rögtön megmutattam a páromnak és elújságoltam az olvasottakat, a nagy hírt, hogy talán sokkal előbb meg tudjuk valósítani a napelemek telepítését, mint reméltük. Ő is nagyon boldog volt ennek a hallatán, gyorsan ő is elolvasta a leírást és a feltételeket. Ez egy állami napelem pályázat, amivel az épületeiket korszerűsíteni kívánó magánszemélyeket, tárasházakat és lakásszövetkezeteket támogatnak. A pályázat keretösszege 105,2 milliárd forint, és ennek maximum a felét osztják ki társasházaknak és lakásszövetkezeteknek, a maradékot magánszemélyek kapják. Az állam ezzel segíti a magyar otthonok energiahatékonyságának és megújuló energia használatának előlendítését.

Ez egy 0%-os kamatozású hitelprogram, aminek az elnyerési feltételei közé tartozik, hogy 10% saját forrással rendelkezzünk, és hogy maximum 20 év lehet a futamidő. Nekünk a 10% lassan meg is lesz a spórolásainknak köszönhetően, úgyhogy szerencsére ezt kipipálhatjuk. Hogyha megnyerjük a pályázatot, akkor beszerezhetünk a pénzből nemcsak napelem rendszert, hanem ha akarunk, akár napkollektort vagy hőszivattyút, de fordíthatjuk az összeget fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre vagy nyílászárók cseréjére is. Teljesen belelkesültünk, úgyhogy azonnal eldöntöttük, hogy megpályázzuk ezt az állami napelem támogatást. Még nem tudjuk az eredményt, de ha sikeresen elnyerjük, majd mindenképp írok róla. Addig is nézegetjük a napelempalyazatok.hu oldalt, mert nagyon sok hasznos információval szolgál a napelemekkel kapcsolatban.